Kako izdelam varnostno kopijo (backup) spletne strani?

V nadzorni plošči za spletno gostovanje enostavno izdelate varnostno kopijo (backup) spletne strani.

Prijavite se v nadzorno ploščo za spletno gostovanje (če imate več domen, kliknite na želeno domeno) in v razdelku Spletna orodja kliknite na Spletne aplikacije.
Za konsistentnost podatkov vam priporočamo, da pred izvedbno izdelave varnostne kopije (backup) vašim spletnimi obiskovalcem onemogočite dostop do vseh vaših spletnih vsebin na dotični domeni. S tem posledično ne bo prišlo do spreminjanja podatkov (vaših spletnih vsebin) v času izdelovanja varnostne kopije. Zelo pomembno je, da se v procesu izdelave ne spreminja podatkov.

Varnostna kopija (rezervna kopija)

V zavihku My Applications so izpisane vse vaše predhodno nameščene spletne aplikacije (spletne strani).

S kljukico izberite spletno stran, za katero želite izdelati varnostno kopijo (backup).

spletne strani spletne strani

Na računu za spletno gostovanje morate imeti dovolj prostega strežniškega prostora.

S klikom na Backup nadaljujete na stran s čarovnikom za izdelavo varnostne kopije vaše spletne strani.

Pri Backup Location je privzeto izbrana opcija My web hosting account.

spletne strani

Za napredne uporabnike oz. glede na vaše zahteve in potrebe je pri Backup Location na voljo še opcija Add a new backup location, katera omogoča samodejen prenos izdelane varnostne kopije na želeno oddaljeno lokacijo preko protokolov FTP, FTP with TLS/SSL, SFTP, WebDAV, Dropbox, Google Drive, Rackspace Cloud in Amazon S3.

spletne strani

S klikom na Backup podate zahtevo za izdelavo varnostne kopije (backup).

Orodje spletne aplikacije bo nato naredilo varnostno kopijo (backup) spletne aplikacije v celoti (z vso vsebino). Pred naslednjo prijavo počakajte, da se varnostna kopija (backup) v celoti izvede do konca. Po uspešno narejeni varnostni kopiji (backup) spletne aplikacije, se prijavite v administrativni kotiček in ponovno omogočite dostop do vaših spletnih vsebin.

Lastna varnostna kopija spletne strani

Po zaključku procesa boste s tem izdelali lastno varnostno kopijo spletne strani, katero je možno tudi enostavno obnoviti preko našega orodja spletne aplikacije.

Za dodatno varnost lahko pravkar izdelano varnostno kopijo tudi prenesete na vaš osebni računalnik. V zaviku My Backups s klikom na download prenesete varnostno kopijo na vaš osebni računalnik. Datoteka ima kočnnico .tar.gz.

spletne strani

Napredno orodje spletne aplikacije vam pri nas omogoča namestitev, posodobitev, kloniranje (clone), testno okolje (staging environment), vanostno kopiranje ter obnavljanje, uvoz (import) in prenos od drugega ponudnika k nam.

Spletne strani in varnostne kopije (rezervne kopije)

Varnostne kopije (rezervne kopije) spletne strani zasedajo vaš strežniški prostor na spletnem gostovanju.

Kot dobronamerni namig vam svetujemo, da razmislite o brisanju varnostnih kopij, ko jih več ne potrebujete. Recimo po nekaj dneh oziroma ko se vsebina spletne strani spremeni.

Več o Odprtokodni programski opremi (dostop do strani).