Kako izbrati VARNO GESLO in si ga zapomniti?

Namigi, kako izbrati edinstveno in varno geslo (vsaj 16 znakov, torej naključno generirano kompleksno geslo), ki si ga lahko zapomnimo, a ga je težko uganiti.

Posamezno geslo naj bo edinstveno in varno, katerega uporabite zgolj in samo za eno prijavo!
V kolikor se prijavljate v več različnih sistemov, nikoli ne uporabite istega gesla!

Varno geslo za varnost na internetu

Dandanes je uporaba varnih in edinstvenih gesel neizogibna, če želite zaščiti vaše podatke. Prva obrambna linija so vedno močna in edinstvena gesla, ko se na uporabniške račune spravijo nepridipravi širom sveta.

Nikomur ne zaupajte ali ne razkrijte svojega gesla!

Kakšna gesla niso varna (SLABO GESLO)?

Z osebnimi podatki. Ne uporabljajte gesel, ki jih je lahko uganiti, torej imena, priimke, imena otrok, datum rojstva ali kombinacije teh podatkov.

Enostavna in kratka gesla. Ne uporabljajte zaporednih črk ali številk in prav tako ne sosednjih tipk na tipkovnici (npr.: 123456 ali qwertz, itn.).

Predvidljiva in lahka gesla. Izogibajte se tudi besed “iz slovarjev”, imena domen ali del niza e-poštnega naslova, itn. V mislih imejte “kar je za mene lahko, je tudi za nepridiprava”.

Ne uporabljajte enega gesla za različne prijavne račune. Uporaba enega gesla za e-pošto, druge uporabniške račune in socialna omrežja lahko potencialno vodi v krajo identitete.

Držite se pravila, da naj geslo ne bo enostavno uganljivo.

Kako izbrati varno geslo (DOBRO GESLO)?

Uporabite vsaj dve oz. več pomensko nepovezanih besed, katere naj bodo ločene s cifro, dodatno črko in ločilom, uporabite male in velike črke ter vključite tudi znake [ ] ( ) ! _ . # -, itd.

Primeri:
dr#VO)(2x.moj-MOJ!
mest(0)_#05.c[E]sTa
jE[E]e(e)zn0-Nee.in.Da#a

Prav tako lahko uporabimo začetne in/ali končne črke enega ali večih stavkov ter vključite tudi znake [ ] ( ) ! _ . # -, itd. Pri tem si lahko pomagamo tudi s stavkom, v katerem uporabimo nekaj nerelavantnih podatkov.

Primer:
Hura počitnice! Jutri gremo na morje. -> H[a]p(E)!Ji#gO_na-ME.

Geslo bo še težje uganiti, če uporabite nesmiselne stavke ter vključite tudi znake [ ] ( ) ! _ . # -, itd.

Primer:
Rekel si je: “Pismo, 300 kosmatih medvedkov!” -> Po,[tri](100)_kh_Mv!

Dobili smo izjemno močna gesla z več kot 16 znaki, katera vsebujejo male in velike črke, simbole, znake ter so na prvi pogled povsem naključno generirana.

Navedenih primerov ne uporabljajte za svoja gesla! S tem, ko smo jih objavili, so postala slaba.
Ne pozabite, da mora biti geslo dovolj dolgo (priporočamo vsaj 16 znakov), katerega ni mogoče enostavno uganiti oz. najti v slovarju in ne uporabljajte šumnikov, nujno pa male in velike črke ter nujno vključite tudi znake [ ] ( ) ! _ . # –, itd.!

Prav tako je priporočljivo, da edinstveno in varno geslo periodično spreminjate.

Varno geslo (MOČNO GESLO)

Da bo varno geslo, lahko uporabite tudi generator naključnih gesel, če je na voljo.

varno geslo varno geslo

Več o Password strength (dostop dospletne strani).