Kaj je DNS (Domain Name System)?

DNS je kratica za Domain Name System/Service/Server (angleško za sistem domenskih imen).

Domenski strežniki – DNS skrbijo za pretvorbo domene (npr.: moja-domena.si) ali kateregakoli drugega spletnega naslova (npr.: podpora.hitrost.com) v IP naslov (IP address) in obratno.

Veliko lažje si zapomnimo ime domene oz. domenskega imena (npr.: moja-domena.si), kot pa IP naslov.

Domenski strežniki (DNS) in IP naslov

Z laičnega stališča lahko za IP naslov tudi rečemo “da je nek naključen niz”. A v resnici ni tako, saj ima vsaka naprava (računalnik, strežnik, usmerjevalnik, itn.), katera je neposredno povezana v internet lasten in edinstven javen IP naslov.

IP naslov natančno določa posamezno napravo (računalnik, strežnik, usmerjevalnik, itn.) v internetu. Kratica IP označuje Internet Protocol.

dns dns

Naprave (računalniki, strežniki, usmerjevalniki, itn.) posredno povezane v internet pa imajo loklane IP naslove in posredno, preko neke druge naprave dostopajo oz. komunicija z ostalimi povezanimi napravami v internetu.

IP naslov

Na nivoju posameznih uporabnikov se IP naslove dodeljuje statično ali dinamično. Statična dodelitev IP naslova pomeni stalno uporabo enega IP naslova, kar je uporabno predvsem pri strežnikih. Dinamična dodelitev pomeni uporabo novega IP naslova vedno, ko se vzpostavi povezava in poteka avtomatsko. Za dinamično dodeljevanje naslovov skrbi protokol DHCP.

dns

Sistem domenskih imen (DNS)

Pri sistemu domenskih imen (DNS) gre za hierarhičen in decentraliziran sistem imenovanja za računalnike, storitve ali druge vire, povezane z internetom ali zasebnim oz. lokalnim omrežjem. Povezuje različne informacije z imeni domen (domene oz. domenska imena), ki so dodeljena vsakemu od sodelujočih subjektov.

Najpomembnejše je, da zlahka prevede shranjena imena domen na IP naslove (IP address), ki so potrebni za iskanje in identifikacijo računalniških storitev in naprav v omrežju (v interntu).

Domenski strežniki (DNS) in domene

Domenski strežniki konstantno skrbijo za pretvorbo spletnih naslovov oz. spletnih domenskih imen (domene) v IP naslove in za komunikacijo med strežniškimi sistemi povezanimi v internetu.

Brez domesnkih strežnikov (DNS) domenska imena oz. domene ne bi bile uporabne.

Prepoznavnost na spletu si lahko zagotovite zgolj in samo z registracijo domene. Vsako domensko ime je edinstveno v svetovnem merilu, saj ko domeno registrirate, postanete uraden lastnik (registrant) domene in samo vi ga lahko uporabljate. S tem si pridobite ekskluzivno pravico do razpolaganja z dotičnim domenskim imenom oz. domeno.

dns

Aktivacija domene

Vsako registrirano domeno se aktivira tako, da se ji nastavi domenske strežnike (DNS). V polja za vpis imena domenskih strežnikov ne vpisujte IP naslovov.

Domenski strežnik je ime (na primer: dns1.hitrost.net) in ne IP naslov.

S tem domeno tudi usmerite na želeni IP naslov. Domena pa lahko gosti kjerkoli na svetu. Pogoj za svetovno dostopnost je le, da kaže na javen IP naslov in da je računalnik oz. strežnik vseskozi dostopen.

Domenski strežniki (DNS)

Standardna vrata za domenske strežnike: UDP 53 in tudi TCP 53

Domenski strežniki (DNS) so od leta 1985 ključni za delovanja interneta.

Več o DNS – Domain Name System (obiščite spletno stran).