Kje vidim katera domenska strežnika (DNS) uporablja moj račun za spletno gostovanje?

Katera domenska strežnika (DNS) uporablja vaš račun za spletno gostovanje je navedeno v nadzorni plošči za spletno gostovanje ter v e-poštnem sporočilu s podatki za uporabo storitev spletnega gostovanja, katerega ste prejeli ob aktivaciji računa za spletno gostovanje oz. če ste ga naknadno ponovno zahtevali.

Prijavite se v nadzorno ploščo za spletno gostovanje (če imate več domen, kliknite na želeno domeno) in na dnu strani sta izpisani vrednosti pri DNS1 in DNS2.

Domenska strežnika (DNS) sta izpisana pri DNS1 in DNS2, kot prikazuje spodnja slika.

domenska strežnika dns domenska strežnika

Privzeta domenska strežnika in dodatni domenski strežniki (DNS)

Vse gostujoče in pripete domene pri spletnem gostovanju privzeto uporabljajo dva (2) imena domenskih strežnikov (npr.: dns1.hitrost.net in dns2.hitrost.net).

DNS zapisi za vse gostujoče in pripete domene pri vrhunskem spletnem gostovanju se privzeto replicirajo na večje število DNS strežnikov. Da zagotovimo čim boljšo storitev, so domenski strežniki locirani v različnih podatkovnih centrih.

Za domene registrirane pri nas je po predhodnem dogovoru možno brezplačno uporabljati še dns3.hitrost.net, dns4.hitrost.net in dns5.hitrost.com.

DNS strežniki za spletno gostovanje

Za uporabo dodatnih domenskih strežnikov je potrebno urediti še:

1. Dodatna imena domenskih strežnikov (DNS) vpisati v avtoritativno DNS cono (dns tip zapisa NS).
2. V uporabniškem vmesniku pri domeni dodati še preostala imena domenskih strežnikov (prva dva domenska strežnika pa ostajata nespremenjena).

Dodatni domenski strežniki so nato vidni v nadzorni plošči za spletno gostovanje, a le v razdelku DNS cona.

Primer NS zapisov za domensko ime moja-domena.si:

spletno gostovanje dns domenska strežnika

Več o DNS – Domain Name System (dostop do spletne strani).